Občasník smutného kozorožca

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Morská idylka na balkóne

... a mierne nadrbaný prekladateľ

Nedeľa večer, beriem si z chladničky plechovku dobre vychladeného piva a idem si sadnúť na balkón vstrebať víkendové zážitky.

Ako tak popíjam a relaxujem, zrazu v nozdrách zacítim takú zvláštnu vôňu. Neviem ju presne identifikovať a tak sa ešte raz zhlboka nadychujem. Keď už mám nos plný molekúl tejto zváštnej arómy, začínajú sa mi prebúdzať neuróny v mozgu a lovia v šuflíkoch spomienok. Áno, mám to. Je to vôňa mora. Hmmm...nie je to nádhera? Na pražskom sídlisku na balkóne prežívať pocity, akoby som bol niekde na morskom pobreží. Skrátka romantika.

Samozrejme hneď volám na manželku, aby si prišla tiež čuchnút. Skonštatuje, že to asi niekto pečie ryby. Ale potom jej pohľad zablúdi do rohu balkónu, ..... na balík v modrom igelite, ..... plný kuchynských odpadkov z predchádzajúcich dvoch, troch dní. A romantika je v prdeli.

Tak si aspoň čítam dvojjazyčné texty na plechovke od Gambrinusu a porovnávam rozdiely medzi čestinou a slovenčinou. Mimochodom, vedeli ste, že české "Skladovat v temnu a chladu, nebo raději hned vypít." v slovenčine znamená: "Chráňte pred mrazom a priamy m slnečným žiarením, skladujte mimo zdroja sálavého tepla". Prekladateľ si asi občas dá rád do nosa. A nie to práve vôňa mora.


Zo života | stály odkaz

Komentáre

  1. :-))
    stáva sa :-)
    publikované: 10.07.2007 12:34:38 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014