Občasník smutného kozorožca

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo svet nemá židov rád?

Na začiatok dve poznámky: 1. výraz "svet" je mienený vo všeobecnej rovine, takže tým nemyslim každého človeka na zemi (a už vôbec nie seba), 2. tento článok nemá nič spoločné s antisemitizmom.

Na začiatok dve poznámky: 1. výraz "svet" je mienený vo všeobecnej rovine, takže tým nemyslim každého človeka na zemi (a už vôbec nie seba), 2. tento článok nemá nič spoločné s antisemitizmom.     

Pri návšteve židovského mesta v Prahe som si zas a znova uvedomil, že narodiť sa židom v dávnej ale aj nie tak dávnej minulosti nebolo žiadne terno. Keďže mám z jednej vetvy rodiny tiež nejakých židovských predkov z nejakého druhého-tretieho kolena, môžem si len gratulovať, že som sa narodil až v tretej štvrtine 20.storočia.

A pritom ja osobne, ako absolútny amatér v oblasti katechizmu, vidím dva dobré dôvody, prečo by židia mali byť vcelku "obľúbení", teda aspoň čo sa kresťanského sveta týka:

1. Židia sú, alebo povedzme skôr boli, bohom vyvolení národ. Keďže sa jedná o toho istého boha, ktorého uctievajú aj kresťania,  dalo by sa predpokladať, že k židom budú mať úctu, alebo minimálne z nich budú mať strach. Však kto by si to chcel s bohom rozhádzať, keď už v neho verí.

2. Hlavná ikona kresťanstva - Ježiš - bol predsa žid.

Rovnako však tieto dve skutočnosti môžu byť považované za dôvod nenávisti, alebo povedzme nezhovievavosti k židom. Sú bohom vyvolení, tak im záviďme a tlčme ich (koniec koncov sám pán boh im dával poriadne zabrať). No a čo sa týka Ježiša tam je to ešte jednozačnejšie - boli to židovskí veľkňazi, ktorí spôsobili jeho ukrižovanie.

Zámerne píšem "spôsobili", pretože fakty sú také, že Ježiša ubili (ten až príliš naturalistický film od Gibsona mám stále pred očami) a ukrižovali Rimania. Darmo si Pilát ruky umýval. A pokiaľ kresťania nemajú radi židov kvôli zabitiu Ježisa, ako je možné, že sídlo katolíckej cirkvi na nachádza práve v rímskom Vatikáne? Hm, cesty páne sú nevyspytateľné.

Príčiny až fanatickej nenávisti zo strany moslimov sú mi ešte vzdialenejšie. Ak to súvisí len s handrkovaním sa o kúsok placu v oblasti Palestíny, tak pán boh ochraňuj. Ak vie niekto viac, rád sa nechám poučiť.

P.S. Pokiaľ by ste sa chystali navštíviť židovské mesto v Prahe (je to prehliadka tak na 3 hodiny!), nekupujte vstupenky v bežnej pokladni, kde sa predávajú myslím za 450 Kč. Bežná pokladňa je pre zahraničných turistov. Češi a Slováci si môžu lístky kúpiť v tzv. rezervačnom centre, ktoré sa nachádza pri Pohřebním bratrství. Cena za vstupenku je 60 Kč (slovom šesťdesiat). Tí židia sú ale prešpekulovaní ;o). A čo sa týka prehliadky, tá stojí za to (a nemyslím len kvôli tej smiešnej cene).

 

 

                

Existencionálne a iné otázky | stály odkaz

Komentáre

  1. omzitch, na svoju otázku na blogu asi odpoveď nedostaneš
    Kým bude možné akúkoľvek kritickú zmienku na adresu židov označiť za nebezpečný a zákonom stíhateľný „antisemitizmus“, žiaden uvážlivý človek do takejto témy otvorene nepôjde. Židovskí nacionalisti a šovinisti (sionisti) si z „antisemitizmu“ spravili skvelú globálnu záštitu a zdanlivo si zaistili nekritizovateľnosť akéhokoľvek svojho počínania. (Veľmi mi to pripomína časy, kedy nebolo možné kritizovať komunistu, pretože kritika bola ihneď označená za útok na komunistickú stranu.)
    Je viac ako isté, že averziu nežidov voči židom to nerieši ani neznižuje, skôr naopak, len je a bude viac skrytá. No ako všetko, čo je potláčané, aj táto tisícročnou tradíciou živená a čiastočne oprávnená a pochopiteľná averzia si bude hľadať svoju cestu na svetlo a jej výbuchy môžu byť o to nebezpečnejšie.
    Ako nový fenomén vo vzťahoch židia vs nežidia, ktorý je mi sympatický a oceňujem ho, vnímam to, že židia alebo potomkovia židov sa stále častejšie a otvorenejšie hlásia ku svojim koreňom, podobne ako si to urobil ty vo svojom článku. Ak to porovnám s tajnostkárstvom, ktoré som v týchto citlivých veciach pozoroval pred 20-30 rokmi, považujem to za veľký posun vpred v rozpletaní gordického uzla.
    Na druhej strane ma znepokojuje, že hlásenie sa ku svojim židovským koreňom má aj podobu arogantného vyvyšovania sa (idea vyvoleného národa, intelektuálna nadradenosť, čistota rasy, sociálna úspešnosť, ...). Tento fenomén vzťahom židia-nežidia určite neprospeje.
    A na záver: ak by sa tvoja otázka mala riešiť v celej jej zložitosti, určite by nebolo možné sa vyhnúť ani komplementárnej otázke "prečo židia nemajú radi nežidov"... tiež zaujímavá téma.
    publikované: 27.08.2006 08:22:09 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Ja mám židov rada
    Počúvam klezmer a zbieram židovské vtipy. :D
    Som ateista. :D
    publikované: 03.09.2006 13:55:46 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. myslím
    že Hitler nemal židov rád, lebo boli bohatí a on potreboval ich peniaze, a bohatých ľudí ostatní všeobecne memajú radi, palestínčania ich nemajú radi, pretože bez nich o nich mocnosti pridelili židom ich štát. Keď už im američania po vojne dali štát, ktorý im nepatril, prečo im nedali napríklad švajčiarsko? a Mel Gibson nemá židov rád, pretože je to úchylný bigotný jedinec, ktorý drží svoju rodinu v izolácii na farme. Čo sa tam deje nevie nik.
    publikované: 03.09.2006 16:11:40 | autor: Terreza (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014