Občasník smutného kozorožca

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pomôže Goran hladným Afričanom?

Je pár minút po druhom štvrťfinále MS vo futbale. Tanečníci samby balia kufre, Angličania sú už možno pár hodín doma.

    Je pár minút po druhom štvrťfinále MS vo futbale. Tanečníci samby balia kufre, Angličania sú už možno pár hodín doma. Už po prvom zápase ENG vs POR som uvažoval o téme na dnešný článok. O tom, kam sa ten dnešný futbal uberá - zákerné fauly, neustále držanie za dres, simulovanie. ...a j tinz nuda, nuda, nuda. Úvaha mala končiť tým, že asi presedlám v pasívnom športovaní na synchronizované plávanie žien (aj keď možno by stálo za vec skúsiť to aj aktívne, len neviem, či by ma dievčatá vzali do partie). Nakoniec som však tému zmenil potom, ako reportér zahlásil, že švédsky tréner anglického tímu Goran Erickson má ročnú gážu 250 mil. Sk (upresnenie pre detailistov - futbal som pozeral na ČT2, a hovorilo sa tam o 200 mil. Kč - tak či tak, asi to Goran aj tak berie v librách).

Podľa nejakých štatistických prepočtov, ktoré z času na čas prebehnú tlačou, jednému chudobnému vyhladovelému Afričanovi by stačilo 30 Sk na deň (možno Kč ak je zvyknutý na vyšší štandard) na to, aby prežil. Nebuďme však trochári - nech sa ten chudák riadne načgá za povedzme dvojnásobok tejto sumy, čo bude rovných 60 Sk/deň. A tu prichádza tzv. hypotetická matematika - ak by sa Goran rozhodol, že polovicu svojej ročnej výplaty (hoci pracujem s daňami pre zjednodušenie tieto z výpočtu vynechávam, aj keď pravda je, že pre Gorana, ktorý je "bohužiaľ" Švédom by bola polovica hrubej výplaty asi aj jeho celým čistým príjmom) - takže aby sme sa vrátili k meritu veci, ak by sa Goran takto rozhodol, nasýtil by počas celého tohto roka presne ..... 11.415,53 vyhladovelých Afričanov (počítal som to v Exceli, takže by to malo sedieť, tých 0,53 by mohol byť nejaký pubolescent).

.... a teraz som sa trošku zarazil. Keďže som to nemal dopredu spočítané a výpočet som robil práve v tejto chvíli, myslel som si pôvodne, že mi vyjde nejaké ohromujúce číslo hladných krkov. 11 tisíc ľudi je však len taká vačšia dedina v miliardovej Afrike. Takže trošičku mi unikla zamýšlaná pointa mojej prvej existencionálnej úvahy. No, vyzerá to tak, že Goran by tomu veľmi nepomohol, aj keď zaplať pán boh aj za to.

Aj toto sú myšlienky, ktoré má trápia, a to práve počat futbalového šampionátu. Neviem, či to viac vypovedá o mne, alebo o kvalite futbalu, ktorého sme momentálne svedkami.

        

Existencionálne a iné otázky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014