Občasník smutného kozorožca

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sophie je zdatná matematička, ale ...

... ako vynikajúca matematička hneď prišla s postrehom, že je možné dôjsť až k 14 miliónom kombinácii.

   Včera som zhliadol film Šifra pana Leonarda (žijem v Čechách, a tu sa ten populárny román a na základe neho natočený film tak smiešne volajú). Keď som si potom v noci v posteli rekapituloval scény tohto filmu došiel som k záveru, že bol možno až príliš prekombinovaný. Čo mám konkrétne na mysli?

Počas letu do Londýna riešilo osadenstvo problém, aké heslo je potrebné použiť k otvoreniu kryptexu. Heslo sa skladalo z piatich polí, do každého poľa sa mohlo zadať písmeno od A do Z (bez mäkkých a dlhých spoluhlások a samohlások, keďže sa jednalo o anglickú abecedu). Audry Tatou alias Sophie - ako vynikajúca matematička - hneď prišla s postrehom, že je možné dôjsť až k 14 miliónom kombinácii. Tipujem, že to asi vyrátala nejakou permutáciou, čo je pojem, na ktorý si veľmi matne pamätám zo strednej školy (ďalej som sa už žial nedostal). Skúšku správnosti sa ale nechystám robiť.

O čo mi teda vlastne ide? Táto veselá partička predpokladala, že sa jedná o anglické slovo. Slová tipu AAAAA, AAAAB, AAAAC, AAAAD ..... a tak podobne, teda z možných kombinácií kľudne mohli vylúčiť. Asi by namiesto matematických prepočtov bolo dobré začať so zoznamom všetkých anglických slov, ktoré sa skladajú z piatich písmen. Nemyslím, že by ich bolo viac ako 2 tisíc, a to možno preháňam. Ak by z takto vygenerovaného zoznamu - cez mobil by si ho určite hravo stiahli, rovnako ako sa cez mobil dostali do katalógu Londýnskej knižnice - skúšali postupne do kryptexu zadávať všetky takéto slová, pri predpoklade zadania 2 slov za minútu (tento čas som počítal na kripla Leigha, Tomy by to určite zvládol rýchlejšie) by boli s prácou hotoví maximálne za necelých 17 hodín a mohli si ušetriť dramatické scény v katedrálach Londýna. No a keďže hľadané slovo bolo APPLE, asi by ten kryptex otvorili už po ceste na usadlosť lorda Teabinga. Lenže to by aj román aj film skončili o nejakých par stránok a minút skôr.

Hold, Hnedý Danieli, toto Ti nejak ušlo v tej záplave šifier a indícií. Ale toto nepíšem ako kritiku tohto románu. Musim povedať, že ma vcelku  pobavil a zaujal.

 


Zo života | stály odkaz

Komentáre

  1. ;-)
    no vidíš, niekedy sa treba na veci pozrieť viac realisticky a jednoduchšie...ale je pravda, že keby si sa v tom filme zrazu mohol objaviť ako postava, tak by asi rýchejšie skončil, no možno by sa odhalilo nejaké ďalšie tajomstvo, ktoré by bolo treba odhaliť;-)
    publikované: 11.08.2006 09:18:03 | autor: angie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nad
    filmom netreba rozmýšľat, ak heslo bolo apple, sú to čajáci, predsa len každý radí že heslo má byť bez zmyslu, napr HQSRU, na to by predsalen tak ľahko neprišli a Sophie by bola frajer
    publikované: 14.08.2006 09:08:07 | autor: Terreza (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Heslo
    Ja by som dala heslo hrH@z418^/*vNl48%~8otP a to by som chcela vidieť, kedy by film skončil. :)
    publikované: 03.09.2006 14:13:46 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014