Občasník smutného kozorožca

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo tu po mne zostane?

Nerád to priznávam, ale je to tak a stále s tým zápasím. Aj keby som sa v práci roztrhol, ani by nebolo viac chleba pre hladných, ani viac bytov pre bývaniachtivých ani viac ......Skrátka NIČ.

    Robím finančného manažéra v zahraničnej firme. Mám slušný plat a k tomu auto, mobil a penzijné pripoistenie. No a aby som nezabudol - takisto spokojnú a štastnú rodinku (teda aspoň mne sa to tak javí). Denne trávim v práci okolo 10 hodín, ak sú nejaké nárazovky potiahnem aj dlhšie. So šéfom aj s kolegami dobre vychádzam, myslím že mám celkom dobrý profesionálny kredit.

V čom je teda problém? Možno to vyzerá tak, že sa snáď chválim, ale pointa je niekde úplne inde. Dosť často sa mi na konci "smeny" stáva, že vypnem počítač a ani za toho boha si neviem spomenúť čo som to vlastne celý deň robil (a fakt nie som ulejvák, obed stíham za 30 minút a nemám žiadne pofajč pauzy, keďže som zarytý nefajčiar...a pre pochybovačov, tento článok píšem na dovolenke).  A keď si aj na to spomeniem, udivuje ma, že to zabralo toľko času. No a najhoršie na tom je, keď sa sám seba spýtam, akú stopu zanechal výsledok mojej dnešnej práce v ľudských dejinách. A odpoveď?   Ž I A D N U ! ! !    Nerád to priznávam, ale je to tak a stále s tým zápasím. Aj keby som sa v práci roztrhol, ani by nebolo viac chleba pre hladných, ani viac bytov pre bývaniachtivých ani viac ......Skrátka NIČ.

Je to možno paradox, ale ja vlastne závidím poslednému cigánovi, ktorý sa tu na sídlisku pohybuje v monterkách a s prilbou na hlave v 30 stupňových hicoch stavajúc nový barák. V porovnvaní so mnou síce zarobí prd, ale ak raz pôjde okolo tohto sídliska so svojimi deťmi, môže im pyšne povedať - tento činžák som staval ja. Ja môžem svojej dcére ukázať akurát tak kópiu koncoročnej auditovanej závierky s daňovým priznaním. Už vidím, ako by bola z toho dojatá. Z rovnakého dôvodu závidim lekárom, architektom, konštruktérom a mnohým ďalším profesiám.

Týmto však nenaznačujem, že si idem podat prihlášku do SKANSKA, aby ma zobrali do partie na stavbu. To určite nie. Stále sa totiž cítím potrebnejším ako napríklad taký právnici.


Existencionálne a iné otázky | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja keď vidím svoju prácu...
    ...niekde na ulici, v letáku, či katalógu, vždy sa teším ako malé decko a všetkým naokolo hovorím: Aha, pozrite, toto som robila ja. Však je to pekné? :)))

    Tiež mám rada, keď po mne niečo ostáva, niečo čo uvidia aj iní ľudia, nie len ja.

    Zástupy hladujúcich s tým síce nenachovám, zbrojenie veľmocí nezastavým, ale pocit je to dobrý. ;)
    publikované: 17.07.2006 12:57:55 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Zivot
    Ano je pravda ze ak nieco po nas ostane je to trvalejsie ako cisla v bankovych vykazoch a podobne... ale ja si skor myslim ze je dolezitejsie.... zivot prezit a nie prepracovat.... snazim sa uz dlhsie pochopit o co bohatsi je nas svet oproti svetu pred 30 rokmi...Naozaj potrebujeme tu hrbu veci ktore nas okrem penazi stoja aj priatelstva, nedostatok lasky a casu pre blizkych....atd...
    Preco sa vsetcia slepo zenieme za niecim co nam nic nedava??? POtrebujem naozaj najnovsi model mobilu alebo potrebujeme ho vobec??? potrebujem vysoky zivotny standard ktory si pre nedostatok casu ktory venujem na to aby som si nan zarobil ani neuzijem???
    A ta zakladna otazka je o co iny plnsi zivot mam oproti nejakemu divochovy z pralesa v brazilii??
    publikované: 17.07.2006 14:29:03 | autor: Jojo (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ... co po tebe ostane...
    Ponukam ti dva pohlady na tvoj problem:
    1. Kedze si spomenul stastnu rodinku a nie stastny vztah, predpokladam, ze mas dieta alebo deti. Takze uz teraz po tebe nieco resp. niekto zostane - co istym sposobom zmeni svet. A mas moznost venovat svoje schopnosti, energiu a peniaze do svojho dietata, formovat ho, odovzdat mu kus zo seba, vztah k svojim konickom a podobne... aby z neho bol uspesny clovek. A mozno to bude tvoja nezmazatelna stopa v ludskych dejinach. Len pozor aby si nesedel v tej robote viac ako je nutne, lebo ten nadcas mozes vyuzit uspokojucejsie.

    2. Malokoho, kto robi "papierovu robotu" bavi a naplna robota. Prave preto, ze vysledok nie je taky viditelny a rukolapny. Proste si odrobia, lebo by sa tazko vzdavali svojej vyplaty. A kolko radosti maju ked urobia nieco konkretne - opravia ventilator alebo narubu drevo. Realizuju na svojom dome, na zahrade, nieco doma montuju...

    Radost a pocit spokojnosti hladaju mimo zamestnania.
    Proste - malokto ma to stastie, ze ho robota aj zivi aj naplna. Ale niektori niektori sedia v teplom kancli a niektori robia v drotovni ci mrznu v zime na trznici. A ti nespiritizuju nad zmyslom zivota, ale ako vyjdu z vyplaty.

    Aj ja mam pocit spokojnosti castejsie ked odchadzam z mojej pokosenej rozkvitnutej zahrady ako z kancelarie. Ale robotu nevnimam ako sposob zanechania ryhy na tomto svete, ale za prostriedok, vdaka ktoremu mozem dopriat sebe a detom moznost naplnenia v tom case, ktory patri iba nam.
    publikované: 17.07.2006 19:02:01 | autor: Iva (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Nemas to lahke,
    ked nevidis produkt svojej prace. Nie kazdy si moze kreslit ako Mona, treba robit aj neviditelno-uzitocne veci. Ja pracujem vo vyrobe suciastok do domacich spotrebicov a ked sa prejdem po supermakete, mozem sebe a inym povedat, tak v tom je kus mojej prace.... ale vela uspokojenia mi to nedava.
    Jojo ma pravdu,ze si vysoky standart nemame cas uzit. V praci sa treba krotit. Ale do doby spred 30-tich rokov by som sa nevracal. Skor sa snazim, kde sa len da , svoju pracu zvalit na pocitac a jeho softver. Pri zachovani zdania narocnosti prace.
    publikované: 17.07.2006 19:23:03 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. súhlasím s ivou
    už tu po tebe niečo zostalo, nemusí to byť dom, domy padnú, dôležité je, aby si prežil v mysliach ľudí, ľudia často chcú vykonať niečo, aby si ich zapamätali (napr. zabijú lenona). Kedysi dávno pred kristom vraj jeden človek vykonal niečo naozaj ohavné a kráľ ho potrestal tak, že zmazal všetky informácie o tomto človeku (asi rozbil tie kamenné platne či čo) to bol trest. Možno ten človek staval aj chrám, možno aj pyramídy, kto si už na to pamätá.
    publikované: 14.08.2006 14:19:57 | autor: Terreza (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014